HİV
HİV

HIV Belirtileri

HIV pozitif olup olmadığınızdan emin olmanın tek yolu test yaptırmaktır. HIV pozitif olup olmadığınızı belirlemek için semptomlara güvenemezsiniz.

HIV durumunuzu bilmek size güçlü bilgiler verir, böylece kendinizi ve partnerinizi sağlıklı tutmak için adımlar atabilirsiniz:

Pozitif test yaparsanız, HIV tedavisi için ilaç alabilirsiniz. HIV ilacını (antiretroviral tedavi veya ART olarak adlandırılır) reçete edildiği gibi alan ve saptanamayan bir viral yük alan ve koruyan HIV pozitif kişiler uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilir ve HIV’i HIV negatif partnerlerine seks yoluyla bulaştırmazlar. Saptanamayan bir viral yük, kandaki standart bir laboratuvar testinde tespit edilemeyecek kadar düşük bir HIV seviyesidir.

Negatif test yaparsanız, bugün maruz kalma öncesi profilaksi (PrEP), HIV riski taşıyan kişilerin cinsel ilişkiden veya enjeksiyon ilacı kullanımından HIV bulaşmasını önlemek için aldıkları ilaçlar ve maruz kalma sonrası profilaksi (PEP) gibi her zamankinden daha fazla HIV önleme aracınız vardır. , HIV ilacından sonraki 72 saat içinde alınan virüsün tutunmasını önlemek için olası bir maruz kalma.

Hamileyseniz, HIV pozitif iseniz tedaviye başlayabilmeniz için HIV testi yaptırmanız gerekir. HIV ile enfekte olmuş ve hamileliğiniz ve doğumunuz boyunca reçete edildiği gibi HIV ilacı kullanıyorsanız ve doğumdan sonra 4 ila 6 hafta boyunca bebeğinize HIV ilacı veriyorsanız, bebeğinize HIV bulaşma riskiniz% 1’den az olabilir. HIV ilacı kendi sağlığınızı da koruyacaktır.

HIV’in Belirtileri Nelerdir?

HIV’in birkaç belirtisi vardır. Herkes aynı semptomlara sahip değlldir. Kişiye ve hastalığın hangi aşamasında olduklarına bağlıdır.

Aşağıda HIV’in üç aşaması ve insanların yaşayabileceği bazı belirtiler bulunmaktadır.

Aşama 1: Akut HIV Enfeksiyonu

HIV enfeksiyonundan sonraki 2 ila 4 hafta içinde, insanların yaklaşık üçte ikisinde grip benzeri bir hastalık olacaktır. Bu, vücudun HIV enfeksiyonuna verdiği doğal tepkidir.

Grip benzeri semptomlar şunları içerebilir:

    • Ateş
    • Soğuklar
    • Döküntü
    • Gece Terlemeleri
    • Kas Ağrıları
    • Boğaz Ağrısı
    • Yorgunluk
    • Şişmiş Lenf Düğümleri
    • Ağız Ülseri

Bu semptomlar birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Ancak bazı kişilerde HIV’in bu erken evresinde hiç semptom görülmez.

Sırf bu semptomlardan herhangi birine sahip olduğunuz için HIV ile enfekte olduğunu varsaymayın — bunlar diğer hastalıkların neden olduğu semptomlara benzer olabilir. Ancak HIV’e maruz kalmış olabileceğinizi düşünüyorsanız, HIV testi yaptırın.

İşte yapmanız gerekenler:

Size yakın bir HIV testi sitesi bulun — Birinci basamak sağlık uzmanınızın ofisinde, yerel sağlık departmanınızda, bir sağlık kliniğinde veya başka birçok yerde HIV testi yaptırabilirsiniz.
Son enfeksiyon için HIV testi isteyin – Çoğu HIV testi, HIV’in kendisini değil, antikorları (vücudunuzun HIV’e tepki olarak ürettiği proteinleri) tespit eder. Ancak vücudunuzun bu antikorları üretmesi HIV’den sonra birkaç hafta sürebilir. HIV enfeksiyonunu daha erken tespit edebilecek başka test türleri de vardır. Yakın zamanda HIV’e maruz kaldığınızı düşünüyorsanız doktorunuza veya kliniğinize söyleyin ve testlerinin erken enfeksiyonu tespit edip edemeyeceğini sorun.

Durumunuzu bilin – Test edildikten sonra test sonuçlarınızı öğrendiğinizden emin olun. HIV pozitifseniz, HIV ilacı ile tedaviye başlayabilmeniz için mümkün olan en kısa sürede bir sağlık uzmanına görünün. Ve unutmayın: Enfeksiyonun erken evresindeyken, başkalarına HIV bulaştırma riskiniz çok yüksektir. Bulaşma riskinizi azaltmak için adımlar atmanız önemlidir. HIV negatifseniz, negatif kalmanıza yardımcı olabilecek maruziyet öncesi profilaksi (PrEP) gibi önleme araçları vardır.

Aşama 2: Klinik Gecikme

Bu aşamada virüs hala çoğalır, ancak çok düşük seviyelerde. Bu aşamadaki insanlar kendilerini hasta hissetmeyebilir veya herhangi bir semptomu olmayabilir. Bu aşamaya kronik HIV enfeksiyonu da denir.

HIV tedavisi olmadan insanlar bu aşamada 10 veya 15 yıl kalabilirler, ancak bazıları bu aşamadan daha hızlı geçer.

HIV ilacını tam olarak reçete edildiği gibi alır ve saptanamayan bir viral yük alır ve tutarsanız, uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilir ve HIV’i HIV negatif partnerlerinize seks yoluyla bulaştıramazsınız.

Ancak viral yükünüz tespit edilebilirse, semptomunuz olmasa bile bu aşamada HIV bulaştırabilirsiniz. Viral yükünüzü kontrol ettirmek için sağlık uzmanınızı düzenli olarak görmek önemlidir.

Aşama 3: AIDS

HIV pozitif iseniz ve HIV tedavisi görmüyorsanız, sonunda virüs vücudunuzun bağışıklık sistemini zayıflatacak ve AIDS’e (edinilmiş immün yetmezlik sendromu) ilerleyeceksiniz.

Bu, HIV enfeksiyonunun geç aşamasıdır.

AIDS belirtileri şunları içerebilir:

  • Hızlı kilo kaybı
  • Tekrarlayan ateş veya bol gece terlemeleri
  • Aşırı ve açıklanamayan yorgunluk
  • Koltuk altı, kasık veya boyundaki lenf bezlerinin uzun süreli şişmesi
  • Bir haftadan fazla süren ishal
  • Ağız, anüs veya cinsel organlarda yaralar
  • Zatürre
  • Deri üzerinde veya altında veya ağız, burun veya göz kapaklarının içinde kırmızı, kahverengi, pembe veya morumsu lekeler
  • Hafıza kaybı, depresyon ve diğer nörolojik bozukluklar

Bu semptomların her biri diğer hastalıklarla da ilişkili olabilir. HIV pozitif olup olmadığından emin olmanın tek yolu test yaptırmaktır. HIV pozitif iseniz, bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, HIV’inizin belirli tıbbi kriterlere göre evre 3’e (AIDS) geçip geçmediğini teşhis edecektir.

HIV hastalığının şiddetli semptomlarının ve hastalıklarının çoğu, vücudunuzun bağışıklık sistemi hasar gördüğü için ortaya çıkan fırsatçı enfeksiyonlardan kaynaklanır. Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız sağlık uzmanınıza danışın.

Ancak şunu unutmayın: Etkili tedavi sayesinde ABD’de HIV pozitif çoğu insan AIDS’e ilerlemez. HIV ile enfekte olmuş ve bakımınız devam ediyorsa, HIV ilacını reçete edildiği gibi alın ve saptanamayan bir viral yük alın ve saklayın, sağlıklı kalacaksınız ve AIDS’e ilerleyemeyeceksiniz.

HIV ve AIDS arasındaki fark hakkında daha fazla bilgi edinin.

Check Also

Alkol ve HIV

Alkol ve HIV Riski

Alkol almak, özellikle de aşırı alkol almak, beyninizi etkileyerek net düşünmenizi zorlaştırır. Sarhoş olduğunuzda, HIV‘i …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir